Tilbage til Om kaninkød oversigt
Stegeposer, grillning og meget andet |
Blind høne kan også lægge et æg.
Som bekendt for de fleste af læserne er jeg absolut selvlærd hvad angår
tilberedning af kaninretter. (Det har fritaget Vorherre og diverse instruktører
for et stort ansvar).
Alligevel føler jeg trang til at delagtiggøre læserkredsen i en "opdagelse",
som jeg nærmest føler er en åbenbaring
for mig:
Jeg har ærgret mig, når jeg skulle udbene kaniner til f. eks. sammenkogte
retter - der blev altid noget til overs, når jeg skar kødet fra i rå tilstand - så
kunne jeg koge "skroget" og pille mere af - men det kød blev så udvandet,
mindre smagfuldt og skulle ikke "simre" så længe som det fra begyndelsen
rå kød.
Ligeledes har jeg haft problemer, når jeg skulle grille kaninkød, idet det
yderste af et stykke kaninkød blev knastørt, inden det inderste blev helt
gennemstegt.
"Jamen så kog det forinden !", sagde min gamle sparringspartner og forfatter
af en glimrende kogebog, Charles Klüver.
Ved denne tilberedningsmetode ligger al den gode smag af kaninkød i
kogevandet, og hvem gemmer sådan noget suppe, hvis man står med en flok
unge mennesker ude i fædrelandet ?
Og smager det grillede kød af stort mere end grillkrydderi ?
Åbenbaringen ?!
Vi må altså finde en metode, hvor kødet bliver mørt inden videre
forarbejdning.
Efter adskillige års intens grublen kom løsningen : EN STEGEPOSE !!!!!
Du krydrer bare kaninen, hælder en anelse vand ved og sætter den så i ovnen
(jeg har brugt 170 grader).
Efter 1 - 1½ time er kødet så mørt, så det kan pilles af til sammenkogte retter,
og den lille mængde stegesky indgår i
saucen (udtales "såsen").
Kaniner til grill kan kommes i posen i parteret og krydret tilstand, og behøver
så ikke at stege så længe. Saucen blandes med grillkrydderiet, og der penslet
flittigt med blandingen under den så
korte grillning.
Summa summarum !
Ved denne metode forsvinder INTET af den gode smag af kaninkød, og næsten
alt kødet på kaninen kan anvendes.
Det var selvfølgelig noget, de allerfleste af Jer vidste i forvejen, men ingen
har
fortalt MIG noget om det, og mon ikke der sidder en og anden rundt omkring i
landet, som heller ikke havde fået det
at vide ?
Jeg gad egentlig vide, om det var et Columbusæg eller et "vindeæg" ?
Jørgen Larsen
© Copyright Ela Nørgaard