Fodring

 

Vores kaniner bliver fodret én gang om dagen, nemlig sidst på eftermiddagen eller først på aftenen.

Det naturlige tidspunkt for kaniner at æde på i naturen er på dette tidspunkt og i den tidlige morgenstund.

Piller (tørfoder).
De bliver fodret med kaninpiller fra Vestjysk Andel, det er en ok blanding, der er sjældent smuld og den er ikke dyr.
Vi ville hellere fodre med Aller Mølle, det er en af de få kaninblandingen, hvor der så og sige aldrig findes smuld i, men den er blevet for dyr til vores pengepung.   

Alle kaniner får ikke flere piller (korn/piller), end der er ædt op inden næste morgen.

Brød
Så vidt muligt får hver kanin hver dag året rundt et stykke daggammelt brød i størrelsen mellem 1/3 og 1/2 rundstykke. De er vilde med det, og specielt ungerne er helt tosset med det. Toppen er, hvis det er tørret, så det knaser, det er dejligt at få lov at bruge sine tænder !

Grønt
Fra det tidligste forår plukker vi mælkebøtter og andet grønt først og fremmest til de kaniner, der har brug for lidt ekstra, hunner, der lige har folet, udstillingskaniner, hanner i hårdt arbejde, dyr med lidt uforklarlig nedsat ædelyst osv.
Det ideelle var, hvis alle kaniner kunne få grønt hver dag, men vi når det ikke, og i hvert fald Rex´ene tåler ikke at få noget engang imellem, så har de ondt i maven med det samme.
Under alle omstændigheder skal unger fra fravænning (ca. 7 uger) og det næste stykke tid fodres forsigtigt med grønt, da det er den alder, hvor de nemmest får diarreproblemer, specielt Rex´ene..
Her er der stor forskel på racerne.
Dværg Vædderne unger skal selvfølgelig generelt ikke have meget grønt, det er små dyr, men de tåler det godt.
Belgisk Kæmpe unger behøver man ikke at passe så meget på, de er robuste, bortset fra måske lige de første uger efter fravænning.
Ligeså er Rhinsk Schecke, Stor Sølv, Lille Havana ungerne rimelig robuste.
Rex unger er SARTE.
De tåler ikke meget grønt, de får frygtelig let diarre, specielt fra 5 - 12 ugers alderen, så man skal faktisk passe på dem, allerede mens de går ved hunnen. Jeg plejer at sige, at andre kaninunger, sætter sig i et hjørne og ser syge ud, hvis de får ondt i maven, Rexungen er død, inden man når at opdage noget.

Udover lidt græs, så får kaninerne selvfølgelig alt det affald, der er fra have og husholdning. Med med det antal kaniner vi har, så bliver det jo kun nogle få, der får chancen. Det bliver oftest, enten hvis vi har en flok gående til slagt i en af fåreboksene, eller til Belgisk Kæmperne, fordi de har så godt af "alt muligt". Man kan kun vanskeligt lave en rigtig god Belgisk Kæmpe, hvis man ikke fodrer meget alsidigt og med en masse grovfoder.

Noget af det vi prioriterer højt at have er jordskokker. De vokser godt, bliver 2 meter høje og har den kæmpefordel, at bladene - og de kan blive meget store - altid er tørre, selvom regnen styrter ned.

Vejbred har vi en del af, det er et godt middel mod lettere diarre, og det stimulere samtidig appetitten, når de sidder og hænger med ondt i maven.

Gulerødder
Fra sidst i august til omkring april fodrer vi med affaldsgulerødder, som vi køber i sække med ca. 25 kg. Der er ikke den store foderværdi i gulerødder, men kaninerne er forfærdelig glad for dem, og det er helt sikkert gavnligt både for fordøjelse og ædelyst i stedet for "bare piller".



Der fodres med godt hjemmeavlet hø i høhæk året rundt. Ved at have høhæk undgår man, at høet bliver forurenet inde i buret, og man kan nøjes med at fodre med hø 1 - 2 gange om ugen.

Vand
Der skal altid være vand til rådighed. En stor hun med unger drikker store mængder. Forår/sommer/efterår blander vi en sjat (1 -2 spk.) saltsyre pr. 10 liter vand. Det er et gammelt godt råd fra bl.a. smågrise. Det stabiliserer tarmfloraen, d.v.s. er forebyggende overfor mave/tarm problemer, og drikketrugene bliver ikke slimede af at stå med vand i, når det er varmt.

Halm
Vi strøer med god byghalm efter behov. Byghalm er bedst, da det er  blødt i strået og derfor nemmere at tygge i småstykker og lave en god fast bund med, - dette har også stor betydning til redebyggeri.


Kaninguf, bør gives i passende mængder

 

© Copyright Ela Nørgaard