Kælekaniner

Det er vores holdning, at børn kan have uendelig megen fornøjelse og glæde af at have med levende dyr at gøre. Det er en god ting at lære, at man skal respektere og være god mod dyr.

Børn må ikke have eneansvaret for dyrs pasning, der skal altid være en voksen ansvarlig. 

Den daglige pasning kan udmærket varetages af de lidt større børn, blot de voksne har et vågent øje med, at børnene tager deres ansvar alvorligt. Kaninen kan jo ikke gø eller miave, hvis den er sulten eller tørstig, ej heller gå et andet sted hen og opholde sig eller sove, hvis buret ikke bliver holdt rent.

Mindre børn skal lære, at det ikke er et stykke legetøj men et levende væsen, de har med at gøre. Lære at løfte kaninen rigtigt, bære den sikkert og lære at forstå dens signaler om f.eks. træthed. Lære at man aldrig må drille dyr.

 


Hermelin unge opdager den store verden
     
  Mindre kaniner regnes for at være de bedste til mindre børn, da kaninerne ikke vejer mere, end børnene kan bære dem. Til helt små børn kan det dog være en fordel med en stor tung kanin, som de ikke kan slæbe rundt på, men bare klappe. Små børn kan være hårde til at kramme og klappe, det holder en stor kanin bedre til.
Det alle vigtigste ved en kælekanin er naturligvis temperamentet. De skal være godmodige, og til små eller mindre børn skal de være rolige. Større børn kan nemmere klare en lidt livligere kanin.
 

Alle racer af kaniner kan principielt gøres tamme og kælne, specielt når man får dem som unger. Men der er dog nogle racer, der ses oftere som kælekaniner end andre, sikkert fordi hovedparten af kaniner i denne race har et godt og roligt temperament.

De fleste hanner er mere sikre udviklende sig til gode kælekaniner, hunner kan ofte blive lidt mere pirrelige, når de når alderen til at komme i brunst.

Til helt små børn vil vi anbefale Fransk Vædder, 5 - 6 kg lader sig ikke sådan slæbe rundt med og kramme !

Til lidt større børn er Dværg Vædder nok den meste populære, med sine knap 2 kg er den nem at tumle.

Så dejlig kan en lille Dværg Vædder være.

   

Til de store børn er de mellemstore kaniner som Lille Tysk Vædder, Hollænder og Perle Egern også et rigtig godt bud på en kælekanin, men som sagt kan de fleste racer gøres kælne, men nogle racer er bestemt ikke nemme at føre tamme, de står populært sagt "højt i tændingen".

Selv om man kun har en kælekanin, kan man godt have stor fornøjelse af et medlemskab af Danmarks Kaninavlerforening, der koster for ungdomsmedlemmer 220,- kr. og 450,- kr.  årligt  for voksne. Her får man så bl.a. Tidsskrift for Kaninavl 11 gange om året. Man kan deltage i Hopkonkurrencer, udstillinger, generalforsamlinger osv. osv.
Danmarks Kaninavlerforening har dog også et tilbud om medlemskab i kælekaninklubben STAMPE, her er kontingentet kun 120,- kr. pr. år. For dette kontingent  får man 4 mindre medlemsblade, man kan deltage i hoptræning men ikke konkurrencer, og man kan kun udstille de steder, hvor der er speciel STAMPEudstilling.
Medlemskab af STAMPE fås via Danmarks Kaninavlerforenings Hovedkontor. Se under adresser.

Gode råd, når du skal købe kælekanin :
  Dværg vædder, siameser
Du behøver ikke købe en unge, for at få en dejlig kælekanin, men de fleste gør det, så nogen af disse råd er mest til, hvis du køber en unge.

Køb hos en avler, hvor du kan se forældrene. Du kan gå ind under www.kaniner.dk og finde en masse avlere under Avlerkatalog.

Har de den størrelse, du har valgt ?

Har de et OK temperament. Selv om det er en større avler, hvor kaninerne ikke er i hånden hver dag, så kan du godt se forskel på, om de er bundhysteriske, - eller bare reserverede. Der er også stor forskel på, om de f.eks. går i en gulvsti og aldrig har været i kontakt med mennesker, bliver fodret udefra i stedet for at døren bliver åbent til dem og der dermed er lidt kontakt.

Køb aldrig en unge under 8 uger, de er for små til at komme hjemmefra de kendte omgivelser.

Køb en unge, der har været taget fra moderen i mindst 1-2 uger, så den er vant til at undvære modermælk og er helt vænnet til at være på egen kost.

Tag aldrig en kanin til dig, fordi du synes det er synd, det bliver sjældent til lykke for nogen af jer, kaniner, der har haft en dårlig opvækst er som regel bedst tjent med aflivning.

Sørg for at spørge, hvad den er vant til at få at æde, så du ikke pludselig giver den en masse nyt mad, som dens lille mave ikke kan tåle. Når du giver den noget, den ikke har prøvet før f.eks. grønt, så start langsomt, så maven vænner sig til det. Tænk på din kanin som en baby, - babyer giver man en lille vaniljeis og ikke en kæmpe isvaffel.

Mange steder får du en lille pose foder med til de første par uger, hvis ikke, så bed om at købe lidt. Så kan du den første uges tid fodre med det foder, den er vant til, og så kan du langsomt skifte over til det foder, du vil bruge.

Rhinsk Schecke ca. 4 uger

Ligesom en hundehvalp, så giv også din nyindkøbte kaninunge til fred de første dage til at falde til. Alt er fremmed, den har måske været ude at køre langt, buret er nyt, menneskestemmerne og lugtene er anderledes, dens søskende er væk, verden er meget meget stor og farlig, giv den lidt tid.

Måske har du købt et dejligt stort bur, men lige den første tid er det en fordel med et bur, hvor du nemt kan nå kaninen, ellers er det meget sværere at klappe den og gøre den tam.

Du vil sikkert gerne gøre det bedste for din kanin, så du lader dig nemt friste hos dyrehandleren, som gerne vil sælge dig de lækreste gnaverblandinger med majs, solsikker, johannesbrød og andre gode sager.
Hold din kanin langt væk fra det !
Blandingen er så fed, så rigtig mange kaniner får en ulækker klistret blød afføring.
Ganske almindelige kedelige grønne kaninpiller købt hos en foderstof, hos en kaninavler eller hos dyrehandleren (de plejer også at have dem, men de vil hellere sælge de andre dyre piller), suppleret med lidt grønt, lidt frugt, et stk. tørt brød samt frisk vand og masser af hø, det er super-kaninmad !

Mange overvejer om de skal købe en eller to unger, de er bange for at en enekanin vil kede sig og mistrives.
Ela har skrevet en artikel om emnet på Danmarks Kaninavlerforenings hjemmeside se her.
 

 

Belgisk Kæmpe ca. 6 uger

 
  Dværg Vædder, blå Dværg Vædder, madagascar Dværg Vædder, hvid Dværg Vædder, otter

 

© Copyright Ela Nørgaard