Kaniner

Kaninracerne er delt op i
Kæmpe Racer, Store Racer,
Afvigende Hårstruktur, Mellemstore Racer,
Små Racer og Dværg Racer.
Her er en del af dem.

Mange mange flere racer findes på www.kaniner.dk
under avlerkatalog og Racebeskrivelser.

Og så er der en hel masse ord om os, kaniner, vores kaniner i særdeleshed,
Danmarks Kaninavlerforening, Tidsskrift for Kaninavl og meget andet
 

Som der står på forsiden, så er kaninerne det halve af vores liv.

Kæmpe Race

Jens Jørgen har haft kaniner i snart 50 år, fra engang da han var en stor knægt, Ela har haft dem, siden 1979. Vi ved ikke alt om kaniner, det er der ingen, der gør, men vi ved en del begge to.

Vi har begge to haft en del racer, men Jens Jørgen er endt med Belgisk Kæmpe og Rhinsk Schecke, og Ela har sværget til Rex, næsten lige siden hun startede.

Vi har været medlem af Danmarks Kaninavlerforening i mange mange år begge to.


Belgisk Kæmpe, jerngrå
Når der så også befinder sig både Stor Sølv, et par Tan og en masse Dværg Vædder i stalden skyldes lidt forskellige årsager.

Stor Sølv fik vi tilfældigvis et par stykker af i stalden, de så ikke så ringe ud, så de blev. Vi er dybt fascinerede af at følge dem fra kulsorte unger til sølvkaniner. De giver så også hurtigt et godt slagteprodukt, det er der ikke så mange af vores andre racer, der gør.


Fransk Vædder, kappetegnet, vildtgrå
Tan er kommet ind i stalden, fordi Ela synes, den er så flot, men hvis ikke de snart begynder at opføre sig bedre rent avlsmæssigt, så ryger de ud igen, - vi er måske ikke egnede som Tan-avlere.

Dværg Vædder fik vi oprindeligt, fordi vi var så træt af at henvise kæledyrskøbere til andre mange gange hvert år, så var det sjovere selv at sælge dem. Vi udstiller lidt engang i mellem, når der er nogle gode dyr, mest for at vise flaget, men vi har dem først og fremmest til salg. Derfor har vi også flere farver, som rent udstillingsmæssigt er svære, men som køberne er vilde med, bl.a. siameserfarven.


Tysk Kæmpeschecke, sort

Hvorfor er kaninen så blevet vores yndlingsdyr ?

Store Racer

Der er nok ikke bare en årsag, men mange. Kaninen er et nemt dyr, den stiller ikke de store krav til tilværelsen. Den er lydløs, lugter ikke hvis der bliver holdt rimeligt rent hos den, skal ikke luftes, den er både køn, blød og charmerende, den er ikke dyr i indkøb, den er forholdsvis nem at avle med, får som regel mange unger, drægtigheden er kun 1 måned, forholdsvis let at udstille osv. og overskuddet kan du spise.
Engang avlede Ela schæferhvalpe, det var træls at brænde inde med en hvalp, her kunne man ikke spise sig ud af problemet !


Stor Sølv, sort. lys

Man kan heller ikke sige, at den er specielt dyr i foder, kaninpiller hører ikke til det dyreste, halm og hø og frisk vand hører heller ikke til i den dyre ende, lidt grønt kan købes eller plukkes i naturen. Nu har vi så mange, at det med at plukke billigt grønt - eller slå det med le - er lidt uoverkommeligt, men så får de affaldsbrød fra bageren og hestegulerødder fra gulerodsavleren, det er også til at betale sig fra.

Grønt bruger vi mest til at stimulere appetitten omkring foling, eller hvis de ikke vil blive i fol. Og så får Dværg Vædderne og deres unger, fordi de ofte bliver solgt til folk, der gerne vil fodre med havens grønt.


Blå Wiener

Vi sælger en del kaniner til jagthundetræning. Jægere skal jo i følge loven have hund med på jagt, og det har ikke meget formål, hvis ikke den kan apportere. Hvordan lærer man en hund at apportere døde slaskede dyr med fjer eller pels på og ikke bare en apportbuk ? Det gør man ved at købe tamkaniner og tamduer.
Vores bliver altid aflivet, når de henter dem. Der er nogle få, der VIL have dem levende, de må handle andre stedet end hos os. De køber mange af de gamle kaniner, der ikke er så lækre som mad, og så unge kaniner, der knap er slagtefærdige endnu. Der er ikke bedre økonomi i det end i at slagte dem og spise dem, men det er nemmere, og vi har nok. Jægerne bruger dem ofte til fællestræning, og dem, der ikke er blevet for ramponerede af hundene, fryses igen og genbruges.


Meclenburger Schecke

 

Afvigende Hårstruktur

Vi sælger lidt avlskaniner, desværre har kaniner næsten aldrig kostet penge, det er vist kun Rex og Angora der i korte perioder har givet økonomi i kaninavl. Avlskaniner koster faktisk det samme i dag som for 20 år siden, de tyske dyr vi importerer er såmænd heller ikke dyrere, de norske er lidt dyrere. På Landsudstillingen kan vi godt lægge en hundredeseddel mere oveni prisen, men så har man jo også betalt dyre stadepenge og evt. salgsafgift, så der røg den "hund" jo næsten.
Men hvem har sagt en hobby skal give penge ?
Nå, det er da meget rart, hvis vi kan få en del af foderet dækket.


Fuchs, chinchilla
Foto : Steen Løvgreen

Nogle år er der pludselig efterspørgsel efter en bestemt race, andre år efter en anden. Det er ikke nemt at vide hvorfor. Det er i hvert fald slet ikke til at avle efter, så godt det ikke er det, vi gør i.

Næh, kunne vi lave nr. 1 på Danmarksmesterskabet/Landsudstillingen, så ville det være toppen for os, så det prøver vi hele tiden på. Chancerne er nok ikke så store, så skulle vi have valgt nogle knap så svære racer og ikke have så mange racer, men vi hygger os nu med den avl vi har, det er det vigtigste, synes vi.


Rex, dalmatiner, castor

Kælekaniner - Dværg Vædder - sælger vi en del af mest efter mund til mund metoden. Det er dejligt, når folk, der har købt hos os før, anbefaler os til andre. Vi synes, der er vældig hyggeligt med de der kælekaninkøbere, som ofte bestiller næsten inden ungerne er født, og måske kommer flere gange for at hilse på ungen, inden de kan hente den 8 uger gammel. De har buret stående klar, navnet er besluttet, ungerne har næsten ikke sovet natten før, jo det er rigtig hyggeligt. Alle får selvfølgelig besked på, at hvis de skulle få en af de ganske ganske få, som aldrig bliver kælen, så bytter vi den bare, ligeledes hvis det værste af det  værste skulle ske, at den bliver syg en af de første dag. Det sker nu til alt held ikke hvert år, at der er sådan nogle.


Angora, sort

Et par Tidsskrifter og noget PR får alle med, samt afstamningsattest.

Mellemstore Racer

Mange, der har købt en hunkanin, kommer også igen året efter for at få parret. Det koster en flaske rødvin til os, hankaninen får jo fornøjelsen i løn :). Skulle de ikke få solgt ungerne, har vi gerne den aftale, at vi overtager dem, så de ikke pludselig står med en hel flok.  En kønssortering i hanner og hunner klarer vi også.
Ligeledes får alle tilbuddet om, at hvis de bliver trætte af kaninen, så skal de bare komme med den. Vi giver ikke noget for den, men de slipper for en kostbar dyrlægeregning for aflivning.
Alle er også velkommen til når som helst at kontakte os, inden de tager til dyrlægen, det er ofte småting som pelsmider, blød eller tynd afføring og lignende, der giver problemer.


Sallander

Vores købere er også velkomne til at komme og lære at klippe kløer på kaninen, ser man det en gang, så kan de fleste selv.
Halm, hø og billigt foder er der også en del, der henter hos os. Halm kan godt være svært at skaffe, hvis man ikke kender en landmand, og hø købt i pakke hos dyrehandleren, koster jo spidsen af en jetjager i forhold til en fuld affaldssæk hos os, - og så er vores hø jo rigtig hø, det andet er ofte kun frøgræshalm.
Samtidig kan man jo så lige hilse på de andre kaniner, se lammene og kyllingerne om sommeren osv.
Det er lige til en hyggelig lille familieudflugt en eftermiddag.


Japaner, sort/hvid
Foto : Carl Aage Sørensen

Det er jo ikke kun selve kaninerne, vi har gang i, der er også meget andet, der vedrører kaninerne, som vi går op i.
Jens Jørgen er formand for den lokale Kaninavlerforening, Ringkøbing-Ulfborg-Vemb Kaninavlerforening og han har været kanindommer i 25 år.
Ela er formand for Rexklubben - en specialklub for Rex på 20. år.
Ela har været redaktør af Danmarks Kaninavlerforenings Tidsskrift "Tidsskrift for Kaninavl i 12 år, STAMPEbladet, kæledyrsmedlemmernes blad har hun også været redaktør af i en årrække, og hun sidder i PR udvalget på landsplan.
På Landsskuet i Herning står Ela for - påstår vi - Danmarks flotteste og mest omfattende PR bord.


White, sort
Foto : Carl Aage Sørensen

Vi deltager fast på en række udstillinger i løbet af året.

Små racer
DM/LU Danmarksmesterskab for Kaniner/Landsudstilling er årets højdepunkt, Så er der Ringkøbing-Ulfborg-Vembs Vinterudstilling og deres ungdyrsudstilling i efteråret.
Landsskuet i Herning er også et toppunkt, ingen steder får man snakket med så mange dyreglade mennesker. Lemvig Dyrskue er også et hit, det er de lokale kanininteresesrede vi møder der.
Ela skal helst til Morsø-Thy´s Dyrskue i Thisted eller Nykøbing Mors, hun har boet på Mors i 10 år, så der hygger hun sig rigtig.
Den hyggelige udstilling i Haunstrup Huset ved Herning, som er Ikast/Hernings udstilling i februar/marts plejer vi også altid at deltage i.


Perle Egern

De mange år som aktive i Danmarks Kaninavlerforening har givet os mange venner og bekendte. Når vi f.eks. mødes på DM/LU er det et hjerteligt gensyn med mange, som vi måske kun ser den ene gang om året. Der bliver uddelt mange knus torsdag aften, når vi kommer og ligeledes søndag aften, når vi kører hjem igen, - godt trætte og hæse efter 4 dages snak.
Og Landsskuet i Herning er næsten det samme.
Det eneste problem ved at være så aktiv med mange ting på DM/LU og Landsskuet er, at vi næsten ikke får tid til at se alle de andre ting, som vi egentlig også gerne ville. Man kan ikke både blæse og have mel i munden.


Hollænder, japanertegnet, sort/gul

Der går ikke ret tit en dag uden at vi bliver ringet op med kaninspørgsmål, både om gode råd, men også om, hvor man kan finde den race, som man nu har udset sig f.eks. på nettet.
Ligeledes besvarer vi en del af de spørgsmål, der bliver sendt til www.kaniner.dk - Danmarks Kaninavlerforenings hjemmeside.
Det forbavser os, at så mange svarer tilbage, fortæller, hvordan det går, sender billeder og ikke mindst takker for hjælpen, - og sender nye spørgsmål :).
En del af spørgsmålene drejer sig om, hvor man kan finde den og den kaninrace, her prøver vi at finde nærmeste avler, som vi mener, vi kan stå inde for.


Sachsengold
Foto : Carl Aage Sørensen

  Dværg Racer
 


Dværg Vædder, siameser, brun

 


Hermelin, hvid

 


Løvehoved, vildtgrå

   
Ela´s PR bord på Landsskuet i Herning
 

Jens Jørgen dømmer Rex, blå i Haugesund i Norge

 

 

 

© Copyright Ela Nørgaard